Avanza eller Nordnet – Vilken är den bästa nätmäklaren?

Idag finns det ett stort antal aktiemäklare online, och varje bank erbjuder sina egna lösningar, men vi kommer att presentera två av de mest populära lösningarna – Avanza och Nordnet.

Båda är långsiktiga aktiva tjänster som ger bra val för både nybörjare och erfarna traders. Men vilken är bäst? Vad är skillnaden mellan dem?

Både Avanza och Nordnet är specialiserade på aktiehandel online. Båda tjänsterna  erbjuder olika kategorier, så att du kan hitta det som passar din investeringsstil. Vad vi tittar på här är alla kostnader för dessa två företag (inklusive mäklaravgifter), hur deras webbplatser fungerar och deras rykte.

Skillnader i priser 

Både tjänsterna har hjälpt till att pressa ner courtage-priset på aktieaffärer i Sverige. Det vill säga priset på att köpa och sälja aktier. Avanza och Nordnet erbjuder courtage som är skräddarsydda efter storleken på den handeln du gör.

Skillnaden på courtage-priset för den vanliga investeraren är näst intill obetydlig. Om du däremot är en avancerad och gör många affärer kan det vara viktigt att jämföra. Köp- och försäljningspriset på aktier är idag så pass låga att det inte är så stor fråga för de flesta. Var noga med att välja den courtageklass som passar bäst för dig.

Andra typer av avgifter

Upplägget hos de båda nätmäklarna är i stort sett desamma. De båda är billiga och de har inga typer av dolda avgifter. Båda tjänsterna tar ut en avgift för fonder. Om du skulle köpa aktier utanför Sverige tillkommer det en avgift för valutaväxling hos både Avanza och Nordnet. Om du ofta vill göra trades i andra valutor har båda tjänsterna valutakonton för det ändamålet.

Investeringssparkonto hos Avanza och Nordnet

I stort sett alla banker erbjuder investeringssparkonton (ISK). Det är något som både Avanza och Nordnet gör. Tjänsterna som banker erbjuder för ett ISK kan skilja sig stort från bank till bank. Det kan handla om allt mellan vilka värdepapper du kan handla med till olika avgifter och villkor.

Avanza ISK

Här hittar du en av Sveriges bästa ISK. Du behöver inte betala några avgifter. Varken för att öppna eller administrera ditt konto. Det går otroligt snabbt och smidigt att öppna kontot. Du har en väldigt låg courtage på affärer som görs via ditt ISK hos Avanza. Om du har mindre än 50 000 kronor på ditt konto får du dessutom handla helt gratis.

 • Ingen avgift för att öppna konto eller årsavgift
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Låg courtage-avgift (handla gratis upp till 50 000 kronor)
 • Stort utbud av aktier 
 • Stort utbud av fonder
 • Bitcoin certifikat och många andra värdepapper
 • Enkelt och smidigt att använda
 • Flytta ISK gratis till Avanza

Nordnet ISK

Även detta ISK är ett mycket bra val om du vill öppna investeringskonto. De tar inte ut någon avgift för att öppna konto eller administrera det. Courtage-avgiften är låg och du kan handla gratis till upp till 80 000 kronor.

 • Ingen årsavgift eller avgift för att öppna konto
 • Insättningsgaranti och investerarskydd
 • Låg courtage-avgift och gratis handel upp till 80 000 kronor
 • Stort utbud av fonder
 • Stort utbud av aktier
 • Smidigt och enkelt att använda
 • Gratis flytt av ISK till NordNet

Vilket ISK som är bäst beror helt på vilka preferenser man har. De erbjuder i stort sett identiska tjänster. Båda har ett stort utbud av värdepapper tillgängliga för handel. Du får ett bra alternativ hos båda när det kommer till alternativ till storbankernas ISK.

Aktier

Det finns ingen större skillnad mellan Avanza och Nordnet när det kommer till aktiehandel och utbud. Båda tjänsterna har courtage och övriga avgifter som är väldigt lika. Skillnaden är störst när det kommer till hemsidans design och funktioner. Vilket enligt oss enbart är en fråga vilken man gillar bäst.

Fonder

Både Avanza och Nordnet har ett stort utbud av fonder. De har dessutom sina egna gratis indexfonder. Detta kan vara ett utmärkt alternativ till dig som vill starta ditt månadssparande och inte vill ha pengarna på ett sparkonto. 

Den största skillnaden mellan dessa indexfonder är att de är baserade på olika index. En indexfond strävar efter att följa ett marknadsindex, till exempel OMXS30, som är de största omsättande aktierna på Stockholmsbörsen. 

Hur skiljer sig handeln

Både Avanza och Nordnet erbjuder erbjuder handel på samma typer av enheter. Du kan antingen använda dig av en dator eller mobil enhet där även appar är tillgängliga. De erbjuder sina kunder liknande verktyg och samma handelsfunktioner. Aktiehandeln fungerar i stort sett likadant hos båda nätmäklarna. Det handlar i stort sett om vilken design och struktur man föredrar.

Kundtjänst

Båda nätmäklarna erbjuder kundsupport via telefon, mejl eller chatt. Både Avanza och Nordnet har generösa generösa öppettider hos deras telefonkundtjänst. Dessutom är de båda aktiva på sociala medier där du också kan nå dem för kundsupport. Överlag ger båda intrycket av att vara företag som bryr sig om sina kunder. 

Av recensioner att döma är dock Avanza en klar vinnare i denna kategori. De har vunnit Svenskt Kvalitetsindex (SKI) utmärkelse “Sveriges nöjdaste kunder” i 11 år i rad.

Slutsats – Är Avanza eller Nordnet bäst?

Båda tjänsterna är helt klart två väldigt bra nätmäklare som erbjuder bra produkter för sparare. Utbud och hemsidor ligger långt före de traditionella bankerna. Det gäller även när det kommer till priser och avgifter. De är utan tvekan de bästa valen för dig som vill investera i fonder och aktier idag.

Vad som i slutändan blir avgörande är att Avanza har en “bättre hemsida”. Den är enkel att navigera, det är lätt att hitta den information man är ute efter. Och viktigast av allt: det är enklare att filtrera ut de fonder och aktier man söker.

Ytterligare ett plus i Avanzas fördel är att de erbjuder några väldigt billiga indexfonder. Dessa typer av fonder kan vara ett väldigt bra alternativ för dig som precis har gett dig in i tradingvärlden.

Vår rekommendation blir Avanza. Men det kan samtidigt vara en väldigt bra idé att du använder dig av båda tjänsterna. Framförallt om du vill investera större summor. Det är som sagt inga som helst fel på Nordnet och om du delar upp dina investeringar mellan båda plattformarna kan du få lägre totalt courtage-pris. Så det slutgiltiga svaret om Avanza eller Nordnet blir: För nybörjaren rekommenderar vi Avanza och för den mer avancerade investeraren rekommenderar vi att du båda tjänsterna.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply