Bästa fondrobotarna – Vilken är den bästa fondroboten 2022?

En fondrobot är en automatiserad finansiell rådgivare som hjälper dig att spara till högre avkastning. Dessa har de senare åren blivit alltmer populära för svenska privatsparare. Idag finns det ett flertal alternativ att välja mellan. Men hur fungerar de, vilken skillnad är det mellan dem och vilken är den bästa fondroboten 2022?

Vad är en fondrobot?  

Med hjälp av en fondrobot kan du automatisera ditt sparande och göra det enklare och ofta mer lönsamt. En fondrobot är ett verktyg, exempelvis en app, som med hjälp av algoritmer fungerar som en investeringstjänst. 

De låter dig vanligtvis spara pengar helt automatiskt. Vissa fondrobotar investerar i en fond medan andra robotar sprider dina medel bland flera fonder, aktiefonder eller råvaror. Det finns några som låter dig skapa din egen investeringsprofil. Andra använder samma profil  för alla kunder. 

Om du vill få högre avkastning på besparingar men med minimal ansträngning skulle det vara ett bra val att använda en fondrobot. Med en robot kan du investera utan att behöva lära dig om aktier, fonder eller andra typer av investeringar. 

Hur fungerar en fondrobot?

Fondrobotar baseras på modern portföljteori. Det vill säga ett rationellt beslutsfattande som ofta är något som är svårt för oss människor att alltid gå efter. Vi tenderar att låta känslor komma in i våra val, vilket investeringar inte är något undantag till. 

Portföljteorierna bygger i sig på matematiska investeringsmodeller. De har som mål att maximera dina vinster utefter den risk du är benägen att ta.

Modellerna bygger generellt på:

 • Långsiktigt spelar avgifter en stor roll – billiga fonder är bättre än dyra.
 • Det är omöjligt att förutsäga vilka fonder som kommer att fungera bra i framtiden – exponering mot flera marknader minimerar risker.
 • Global risk är bättre än lokal risk – att sprida risken ökar möjligheterna.

Med andra ord hjälper fondrobotar att fatta kloka ekonomiska beslut utan att de blandas med människors känslor. 

Hur du använder en fondrobot

Du måste gå igenom många steg innan du kan börja använda en av fondrobotarna för att börja spara. Detta är dock en enkel process och kräver inte mycket tid. 

Följande punkter förklarar kort vad du behöver göra och hur du börjar använda fondrobotar:

 1. Välj en fondrobot  
 2. Öppna ett investeringskonto  
 3. Svara på 5-10 frågor  
 1. Du kommer omedelbart att få råd om din investeringsportfölj 
 2. Ställ in automatiska månatliga besparingar  
 3. Luta dig tillbaka och se dina tillgångar växa

1 Välj en fondrobot

Det första du behöver göra är att välja vilken du vill använda. Det finns många företag som tillhandahåller fondrobotar på den svenska marknaden. Men det är alltid en bra idé att först jämföra de olika tjänsterna. Olika fondrobotar skiljer sig åt i dess funktioner, riktar sig mot olika typer av värdepapper och har olika avgifter. 

2. Öppna ett investeringskonto

Investeringar som görs av fondrobotar görs vanligtvis på så kallade investeringssparkonton (ISK). Dessa konton har många fördelar, inklusive i de flesta fall lägre skatter än aktie- och fondkonton.

3. Svara på frågor

Du kommer sedan behöva svara på en rad frågor. Dessa ligger till grund för de råd som fondroboten ger dig. Vanligtvis kommer systemet att ställa frågor om din nuvarande ekonomiska situation, hur länge du förväntar dig att spara och vilken risktolerans du har. Svaren kommer sedan användas för att ge dig råd om den fördelningen av tillgångar som passar bäst dig och dina ekonomiska mål.  

4. Du kommer att få ett portföljförslag omedelbart

De råd som ges av fondroboten presenteras sedan. Generellt kan du välja att acceptera rekommendationen som den är, eller så kan du själv ändra din sparstruktur.  

5. Ställ in automatisk sparande

När du väl har valt en investeringsstrategi kan du ställa in fondroboten att automatiskt göra överföringar varje månad. Naturligtvis är det individuellt hur mycket man kan spara varje månad. Börja gärna smått och försök öka dina månatliga besparingar över tiden. 

6. Luta dig tillbaka och se dina tillgångar växa

När allt är klart och pengarna som sparas varje månad kan användas kan du luta dig tillbaka och se dina tillgångar växa. Från och med nu kommer fondroboten att hantera alla dina besparingar och se till att du alltid har den optimalt konfigurerade fondportföljen. 

Vissa fondrobotar kommer kommer till och med att placera om portföljen för att säkerställa balans och följa din strategi även vid marknadsvolatilitet. Detta ger dig den största möjligheten till framgångsrika besparingar.

Vilken är den bäst fondroboten i Sverige

Vilken som är den bästa fondroboten beror till stor del på vad du letar efter och hur du vill investera. Olika robotar är utformade för att göra olika saker och locka olika människor. Ingen robot är bäst för alla.

Vissa robotar kan göra allt åt dig. Du behöver ingen kunskap för att använda den och du behöver inte själv bestämma något. De erbjuder 100% passiva besparingar och är lämpligt för dem som vill ha ett mycket enkelt val.

Andra fondrobotar är utformade för att hjälpa dig att analysera olika fonder. De låter dig sedan välja vilken fond du vill investera i. Dessa typer av fondrobotar fungerar mer som robotrådgivare och passar de investerare som vill ha mer kontroll.

Detsamma gäller för andra typer av fondrobotar. De är utvecklade för olika typer av investeringar och passar olika för olika grupper. Därför bör du inte fråga vilken som är den bäst, utan vilken som är bäst för just dig och dina önskemål.

Lysa

 • Avgift för fondroboten: 0,15 – 0,24% 
 • Total avgift: 0,30 – 0,41% 
 • Minimibelopp: 100 kr

Lysas fondrobot ser till att fördelningen av fonder i din portfölj följer den strategi du har valt. Ditt innehav kommer att omfördelas automatiskt om förutsättningarna på marknaden förändras. Dina investeringar kommer ske från ett SKI (investeringssparkonto). Det medför lägre skatter i förhållande till vanliga aktie- eller fondkonton.

Denna investeringstjänst har fokus på traditionella fonder och låga avgifter. Du får hjälp med att bestämma din risknivå, vilken typ av fonder som passar dig, samt den mest lämpliga allokeringen i din portfölj utifrån din profil.

BetterWealth

 • Avgift för fondroboten: 0,09 – 0,65% 
 • Total avgift: 0,25 – 0,93% 
 • Minimibelopp: 50 000 kr

BetterWealth riktar in sig på aktiefonder, eller EFT:er. De är uppbyggda precis som vanliga fonder, men handlas som en aktie. I och med detta är de mer likvida än vanliga fonder och har möjlighet till större avkastning. Även hos BetterWealth kommer investeringarna ske från ett SKI-konto.

Tjänsten investerar i över 1 800 EFT:er spridda över hela världen. Av dem kommer 15 – 30 stycken väljas ut för din portfölj. De väljs utifrån din profil utefter den information du angett. Din portfölj kommer sedan re-balanseras efter marknadsrisken, både i upp och nedgång.

Fundler

 • Avgift för fondroboten: 0,15 – 0,49% 
 • Total avgift: 0,22 – 1,23% 
 • Minimibelopp: 500 kr

Bland några av fondbotarna i jämförelse fick Fundler fondrobot den högsta avkastningen vid marknadsföring på sin webbplats. Detta är imponerande, även om historisk utveckling inte garanterar samma resultat i framtiden. 

Fundler tar ut mycket låga avgifter, och det finns så många som 36 000 fonder som investeras av fondens robot. Nord FK tillhandahåller ISK-konto för Fundlers kunder.

Avanza Auto

 • Avgift för fondroboten: 0,35% 
 • Total avgift: 0,40 – 0,50 % 
 • Minimibelopp: 1 kr

Avanzas fondrobot består av 6 fonder utefter risknivå. Auto 1 är fonden med lägst risk och Auto 6 är fonden med högst risk. Alla Auto-fonder består av en blandning av fonder med olika risknivåer och inriktning. Avanza erbjuder sina kunder ett ISK-konto.

Nordnet Robosave

 • Avgift för fondroboten: 0,50% 
 • Total avgift: 0,90 – 0,98% 
 • Minimibelop: 5 000 kr

För att använda Nordnets fondrobot Robosave behöver man först besvara en rad frågor gällande din ekonomi och risktänkande. Sedan får du förslag på en diversifierad portfölj som matchar dina svar.

Nordnet Robosave investerar i börshandlade fonder (ETF:er). Tjänsten kommer ständigt balansera din portfölj så att du alltid har den bästa sammansättningen utefter dina önskemål. Nordnet erbjuder sina kunder ett SKI.

Opti

 • Avgift för fondroboten: 0,50% 
 • Total avgift: 0,82 – 0,88% 
 • 0 kr

Opti fondrobot är en utmärkt tjänst som kan erbjuda en mängd besparingar enligt dina personliga preferenser. Tjänsten påminner mycket om Lysa, både när det gäller SKI och de rekommendationerna man får för sin fondportfölj.

Opti sticker ut med att vara app-baserade. Detta gör att man väldigt enkelt kan hålla koll på sitt sparande. De erbjuder även investeringar i råvaror vilket i regel inte de andra fondrobotarna gör.

Slutsats

Den sammanlagda vinnaren är Lysa. De erbjuder både ett bra och brett sparande till en väldigt låg avgift. De förvaltar även överlägset mest kapital bland sveriges fondrobotar.

Den riktigt bra tvåan är OPTI. De har en riktigt bra app som gör det enkelt att spara. Användarvänlighet är en viktig del, även när det kommer till fondrobotar. Detta gör OPTI till ett väldigt bra första steg för nya investerare. Men eftersom avgifterna är högre än Lysa så halkar de efter i längden och med större belopp.

BetterWealth är en riktigt bra utmanare som trots sitt höga minimibelopp hamnar på delad andraplats. Din portfölj blir både bred och billig (de billigaste slår till och med Lysas). Dessutom har de ett stort forskningsfokus.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply