Daytrading – Så kommer du igång som daytrader 2021

Daytrading kan vara en mycket lukrativ karriär så länge du gör det ordentligt. Men det kan också vara lite utmanande för nybörjare. Särskilt för de som inte är helt förberedda med en välplanerad strategi. Även en daytrader som är erfaren kan ibland missbedöma marknadssignaler och göra förluster. Så, vad är exakt daytrading och hur fungerar det?

 • En daytrader är en aktiv trader som utför intradag-strategier för att dra nytta av prisförändringar för en viss tillgång.
 • Daytrading använder en mängd olika tekniker och strategier för att dra nytta av upplevda ineffektiviteter på marknaden.
 • Daytrading kännetecknas ofta av teknisk analys och kräver en hög grad av självdisciplin och objektivitet.

Grunderna i Daytrading

Daytrading syftar vanligtvis till att köpa och sälja olika typer av värdepapper inom en och samma handelsdag. Även om det kan förekomma på vilken marknad som helst, är det vanligast på valutamarknaderna (forex) och aktiemarknaderna. Daytraders är vanligtvis välutbildade och välfinansierade. De använder stora hävstänger (leverage) och kortsiktiga handelsstrategier för att dra nytta av små kursrörelser under dagen.

Daytraders anpassar sig till händelser som orsakar kortsiktiga marknadsrörelser. En populär strategi är marknadens förväntningar och marknadspsykologi. Det kan röra sig om handel baserad på nyheter. Andra signaler kan vara ekonomisk statistik, företagsvinster eller räntor. Marknader reagerar när dessa förväntningar inte uppfylls eller överträffas.

Daytraders använder många intradag-strategier. Dessa strategier inkluderar:

 • Scalping: Denna strategi försöker göra många små vinster på små prisändringar under hela dagen.
 • Range trading: Denna strategi använder främst support- och motståndsnivåer för att bestämma köp- och säljbeslut.
 • Nyhetsbaserad handel: Denna strategi utnyttjar vanligtvis handelsmöjligheter från den ökade volatiliteten kring nyhetshändelser.
 • Höghastighetshandel (HFT): Dessa strategier använder sofistikerade algoritmer för att utnyttja små eller kortsiktiga ineffektiviteter på marknaden.

Det här krävs för att bli en daytrader

Professionella daytraders är vanligtvis väletablerade inom området. De har oftast även djupgående kunskaper om marknader. Här är några av de förutsättningar som krävs för att vara en framgångsrik daytrader:

Kunskap och erfarenhet av marknader

Personer som försöker sig på daytrading utan att förstå marknaden förlorar ofta pengar. Teknisk analys är självklart en bra färdighet för en daytraders att ha. Men utan en fördjupad förståelse för en marknad dess tillgångar kan diagram bedra. 

Tillräckligt kapital

Daytraders använder endast riskkapital som de har råd att förlora. Detta skyddar dem inte bara från ekonomisk förstörelse, men det hjälper också till att eliminera känslor från deras handel. En stor mängd kapital är ofta nödvändigt för att effektivt kunna kapitalisera på dagliga prisrörelser.

Strategi

Det finns flera olika strategier som daytraders använder, inklusive swing trading, arbitrage och handelsnyheter. Dessa strategier förfinas tills de ger jämna vinster och effektivt begränsar förluster.

 • Swing Trading – risk: hög, avkastning: hög 
 • Arbitrage – risk – låg, avkastning: medium
 • Handelsnyheter – risk medium, avkastning: medium
 • Fusioner/förvärv – risk: medium, avkastning: medium

Disciplin

En väldigt lönsam strategi blir värdelös utan disciplin. Många daytraders förlorar mycket pengar eftersom de inte gör affärer som uppfyller de egna kriterierna. Det är som de säger: “Planera handeln och handla planen.” 

För att tjäna pengar är daytraders starkt beroende av volatiliteten på marknaden. En aktie kan vara attraktivt för en daytrader om det rör sig mycket under dagen. Det kan hända på grund av ett antal olika saker. Det kan röra sig om resultatrapporter, investerarnas känslor eller allmänna ekonomiska eller företagsnyheter.

Daytraders tycker om aktier som är mycket likvida eftersom det ger dem chansen att ändra sin position utan att ändra aktiekursen. Om ett aktiekurs går högre kan tradern ta en köpposition. Om priset går ner kan en näringsidkare välja att sälja så att de kan tjäna pengar när det faller.

Oavsett vilken teknik en daytrader använder, vill de vanligtvis handla ett aktier som rör sig.

Typer av order för daytrading

När du vill köpa eller sälja en aktie utför du en order. Detta görs enkelt online på ditt konto hos en nätmäklare. Men innan du kan fortsätta måste du välja vilken typ av order du vill utföra. Här är de olika alternativen:

 • Marknadsorder: Detta är den vanligaste och snabbaste typen av order. Det innebär att du vanligtvis går igenom en mäklare för att köpa eller sälja ett värdepapper till bästa tillgängliga pris på den nuvarande marknaden.
 • Köpgränsorder: En köpgränsorder är en order att köpa eller sälja en aktie till ett visst pris eller bättre. Den kan endast utföras till gränspriset eller lägre, och en försäljningsgränsorder kan endast utföras till gränspriset eller högre. Om priset inte uppnås kan din handel kanske inte genomföras.
 • Stopporder: En stopporder, även kallad stop-loss-order, är en order att köpa eller sälja en aktie när aktiens pris når ett angivet pris. När stopppriset uppnås blir en stopporder en marknadsorder.

Ska du börja med daytrading?

Daytrading  som en karriär vara mycket svår och en stor utmaning. Först måste du komma in med viss kunskap om handelsvärlden och ha en god uppfattning om din risktolerans, kapital och mål.

Daytrading är också en karriär som kräver mycket tid. Om du vill göra dina strategier perfekta och tjäna pengar, måste du ägna mycket tid åt det.

Om du bestämmer dig för att spänningen i handeln är rätt för dig, kom ihåg att börja smått. Fokusera på några få aktier snarare än att  gå ut helt. Det kommer bara att komplicera din handelsstrategi och kan i sin tur betyda stora förluster.

Slutligen,försök att hålla dig kall och håll känslorna borta från dina affärer. Ju mer du kan göra det, desto mer kommer du att kunna hålla fast vid din plan. Att hålla ett jämnt huvud gör att du kan behålla ditt fokus samtidigt som du håller dig på den väg du har valt att gå.

Om du följer dessa enkla riktlinjer är det möjligt att du går mot en bra karriär inom daytrading.

Sammanfattning

Även om daytrading har blivit något av ett kontroversiellt fenomen kan det vara mycket lönsamt. En daytrader, både institutionella och individuella, spelar en viktig roll på marknaden genom att hålla marknaderna effektiva och likvida. Medan daytrading förblir populär bland oerfarna traders, bör det främst överlåtas till dem med de färdigheter och resurser som krävs för att lyckas.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply