Fonder eller aktier

Är du redo att börja spara men vet inte vad du ska investera i? I denna artikel går vi igenom aktier och fonder, samt vad som är viktigt att tänka på när du ska välja mellan dem

Vad är skillnaden mellan aktier och fonder?

En aktie består av en andel i ett företag, medan en fond består av ett “paket” med olika värdepapper (aktier, obligationer etc.) Genom att köpa en aktie äger du en del av ett bolag medan en fond ger dig indirekt ägande i ett flertal bolag.

Spara i aktier

Aktier ger en investerare möjlighet att helt själv välja vilka bolag den vill investera i. Riskerna vid aktier är höga men det är även möjligheterna till att göra vinst. Värdet av aktier kan svänga stort. För att minimera risken krävs det att investeraren sätter ihop en portfölj och sprider ut risken på flertalet bolag. Detta kan kräva en hel del tid, framförallt när det gäller nya investerare.

Fördelar med aktier:

 • Mycket likvida
 • Inga årliga eller pågående avgifter.
 • Fullständig kontroll över vad du investerar i
 • Fullständig kontroll över köp och sälj

Nackdelar med aktier:

 • Stor risk
 • Krävs många enskilda aktier för diversifiréring
 • Tidskrävande

Fonder

Genom att investera i fonder får man automatiskt en diversifierad portfölj. På så sätt ger en fond en bättre riskspridning än en aktie. Man behöver alltså inte lägga ner mycket tid för att få ihop en bra portfölj.

Däremot har man mindre kontroll över sina investeringar när man sparar i fonder. Man kan inte heller sälja dem när man vill som med aktier. Dessutom har många aktier årliga förvaltningsavgifter.

Aktiefonder (EFT:er) kan ses som en blandning mellan aktier och fonder. Dessa kan köpas och säljas precis som aktier.

Fördelar med fonder:

 • Enkel diversifiering
 • Professionell förvaltning tillgänglig via aktivt förvaltade fonder
 • Investerare kan vanligtvis undvika handelskostnader
 • Många indexfonder och ETF:er har låga löpande avgifter
 • Bekvämt och mindre tidskrävande för investeraren

Nackdelar med fonder:

 • Många fonder har årliga avgifter
 • Många fonder har miniminivåer på investeringar
 • Handlas vanligtvis bara en gång per dag, efter att marknaden stängts (gäller inte EFT:er).

Förstå skillnader i risker

Aktier är mycket mer riskfyllda än fonder. Risken i fonder är spridd och därmed minskad. Med aktier måste du göra omfattande efterforskning innan du investerar, särskilt om du är nybörjare. När det gäller fonder görs efterforskningen av experter och en professionell fondförvaltare hanterar poolen av investeringar. Denna tjänst är inte gratis och kommer med en årlig förvaltningsavgift som debiteras av fondhuset.

Spåra din investering

Med en investering i fonder har du fördelen med en fondförvaltare som har omfattande expertis och erfarenhet inom området. Oavsett om det är att välja aktier eller övervaka dem och göra fördelningar, behöver du inte oroa dig. Denna tjänst är inte tillgänglig vid aktieinvesteringar. Du är ansvarig för att välja och spåra din investering.

Risk och avkastning

Det är redan konstaterat att fonder har fördelen att de minskar risken genom att diversifiera en portfölj. Även om aktier har större chans till högre vinster är de mer sårbara för fluktuationer på marknaden.

Kostnader för investeringen

Även om du måste betala en avgift till fondförvaltare, till skillnad från aktier som du köper individuellt, finns det fördelar med fonder sett till avgifter. Att köpa andelar i en fond gör att du kan investera i flera aktier billigare i och med att du slipper många courtage-avgifter.

Diversifiering

En väl diversifierad portfölj bör innehålla minst 25 till 30 aktier. Det kan vara en svår uppgift för en ny investerare. Med fonder kan investerare få en diversifierad portfölj.

Kontroll över din investering

När det gäller fonder bestämmer fondförvaltaren vilka aktier som ska ingå i portföljen. Du har inte kontroll över vilka aktier som ska plockas och under vilken tid. En person som investerar i aktier har mer kontroll över sin investering än en investerare som investerar i fonder.

Tid

När du investerar själv måste du ha mycket tid att lägga på dina aktier medan du kan vara passiv när det gäller fonder. Fondförvaltaren är den som investerar sin tid för att förvalta din portfölj.

Investeringshorisont

När du investerar i fonder måste du ge fonderna minst 5-7 år för att generera god avkastning eftersom dessa har en långsiktig tillväxtbana. När det gäller aktier kan du snabbt få bra avkastning om du väljer rätt aktier och säljer dem vid rätt tidpunkt.

Sammanfattning

Som du kanske märker finns det inget entydigt svar på vad som är bäst av aktier eller fonder. Det beror helt och hållet på vad du som investerare vill få ut av ditt sparande och hur mycket tid du vill lägga ner på det. Vad många förespråkar är helt enkelt att man blandar sin portfölj med både aktier och fonder. På så sätt får man fördelarna av en möjlig hög avkastning på sitt aktieinnehav. Samtidigt minskas risken genom att ha en del av portföljen i fonder.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply