Investera pengar – Så här investerar du pengar

Du har nog hört att investera är det bästa sättet att få pengar att växa. Men vad är det som man investerar i exakt och hur kommer du igång? Att lära sig att investera kan verka skrämmande, men det är lättare än du tror, och du kan börja oavsett hur mycket du har sparat.

Det bästa sättet att investera pengar

Alla har en unik ekonomisk situation. Det bästa sättet att investera pengar beror på dina personliga preferenser tillsammans med dina nuvarande och framtida ekonomiska förhållanden. Det är viktigt att ha en detaljerad förståelse för dina inkomster och kostnader, tillgångar och skulder, ansvar och mål när du bygger en sund ekonomisk plan och väljer det bästa sättet att investera för dig.

Vad är bäst, Aktier, fonder, indexfonder eller ETF:er?

Det mest traditionella sättet att börja investera är att investera i aktier. I början av aktiemarknaden var det enbart det, en marknad för aktier. Och medan du fortfarande kan köpa enskilda aktier idag, finns det många olika investeringsprodukter som tävlar om din uppmärksamhet. Närmare bestämt fonder, indexfonder och börshandlade fonder (ETF).

Med fyra olika populära investeringsalternativ, hur kan du veta vilken som är bäst? Att förstå de viktigaste skillnaderna och fördelarna med alla fyra hjälper dig att välja vad som är bäst för dig.

Aktier

Aktier är aktier i börsnoterade företag som säljs på börser. Det finns över 3 500 börsnoterade företag, från namn som Apple och Pepsi till mindre företag som du förmodligen aldrig har hört talas om.

Det finns två huvudsakliga sätt att tjäna pengar på aktier. Den ena är av beståndet som uppskattar priset. Om du till exempel köper en aktie för 1 000 kronor och den växer till 1 200 kronor har du tjänat 20% avkastning på dina pengar.

Det andra sättet som aktieinvesterare tjänar pengar på är att få utdelning från investerare. En utdelning är en vanlig betalning som ett företag kommer att betala sina aktieägare. De flesta amerikanska aktier följer ett utbetalningsschema för utdelning kvartalsvis. I Europa är det mer vanligt med utdelningar en eller två gånger per år,  Många investerare föredrar utdelningsaktier eftersom de kan ge en stadig källa av passiva inkomster, separat från aktiens totala prisutveckling.

Fonder

Den största nackdelen med aktier är att de pengar dina vinster (eller förluster) är helt beroende av hur det går för ett enda företag. Detta kan man lösa genom att inte investera större summor i en aktie, utan istället dela upp på flera. Ett annat sätt att diversifiera dina investeringar är fonder.

När du köper en andel av en fond, köper du faktiskt små bitar av hundra underliggande värdepapper. Medan aktier kan uppleva stora upp- och nedgångarna tenderar fonder att vara en mindre ojämn tur för investerare. Så om du är en konservativ investerare som vill undvika volatilitet på marknaden kan fonder vara ett utmärkt val.

Indexfonder

Ett index spårar aktiekursen för en grupp företag som har någon gemensam funktion. Till exempel spårar S&P 500 börsvärdet (aktiekursen gånger antalet tillgängliga aktier för allmänheten) för de 500 största amerikanska företagen. Om priset på aktierna i dessa företag som en grupp går upp stiger indexet. Om det genomsnittliga aktiekursen sjunker faller indexet.

Det är viktigt att notera att du inte kan investera direkt i ett index. Det är inte en faktisk investering utan snarare information som samlas in och spåras. Du kan dock investera i en indexfond. En indexfond är en typ av fond som försöker replikera ett index så nära som möjligt. Oavsett vilka aktier indexet spårar är de aktier som fonden kommer att ha i samma proportioner.

S&P 500 indexfonder är några av de mest kända och populära, men det finns indexfonder som spårar alla typer av marknadsindex.

Några andra exempel kan inkludera:

  • Total Stock Market Index funds
  • Russell 2000 index funds
  • Bond Index funds
  • Gold and Silver Index funds

Och det finns många, många fler! Eftersom indexfonder inte förvaltas aktivt av fondförvaltare är de en form av “passiv” investering.

Börshandlade fonder (ETF)

Liksom fonder består ETF-fonder av pooler av värdepapper. Men till skillnad från fonder köps och säljs ETF: er på börser precis som aktier.

Även om det finns några aktivt förvaltade ETF: er är de flesta utformade för att spåra marknadsindex, precis som indexfonder. Det kan göra dem till mycket överkomliga investeringar, vilket är en av anledningarna till att många robotrådgivare använder ETF:er för att bygga upp sina portföljer.

Obligationer och statspapper

Det näst vanligaste sättet att börja investera är att investera i skuld. Det låter skrämmande, men det är vad obligationer är, och de är otroligt vanliga. Du kanske har hört talas om sparobligationer eller obligationsfonder.

Du kan tänka dig att investera i obligationer som att låna ut pengar till en regering eller ett företag och i utbyte betalar de ränta. Statsobligationer är mycket “säkra” genom att de backas upp av den regeringar. De betalar också mycket lite för att hålla dem. Företagsobligationer betalar mer ränta, men de är mer riskabla eftersom företaget kan gå i konkurs.

Investera med en robotrådgivare

Om allt detta låter lite förvirrande för dig, kan det vara ett bra val för dig att investera i en robotrådgivare. En robotrådgivare är en tjänst, ofta från en nätmäklare,  som automatiskt fördelar dina investeringar mellan aktie- och obligations-ETF: er. Till skillnad från en traditionell finansiell rådgivare gör datorprogramvara mycket av jobbet.

Optioner

Aktieoptioner är ett riskabelt sätt att investera på aktiemarknaden. Till skillnad från faktiska aktier är det kontrakt som ger dig “möjlighet att köpa eller sälja” en aktie. Du kan köpa samtal, vilket är alternativ som förväntar sig att ett aktie stiger i pris, eller sätter, som förväntar sig att ett aktie faller i pris.

Att investera i optioner kan bli väldigt komplicerat eftersom du kan skapa olika spridningar som gör att du kan rikta in vissa priser och händelser på en aktie. Samtidigt är optioner mycket populära eftersom du kan investera i aktieoptioner med mycket lite pengar och du kan se stora avkastningar.

Investera i fastigheter

Fastigheter är ett populärt sätt att börja investera, men det krävs en större summa pengar att kunna göra den typen av investering. Var noga med ditt köp eftersom det med största sannolikhet kommer vara din största investering. Se till att tänka långsiktigt och att du ska kunna bo kvar i den även om du skulle bli arbetslös under en tid.

Var noga med att också välja en bostad som du trivs i och inte enbart för hur stor avkastning du tror att den kan ge. I regel som gäller för majoriteten av investeringar är att ju längre du innehar den, desto högre blir den totala vinsten.

Att låna ut pengar till andra

Ett annat populärt sätt att investera är att låna ut pengar till andra. Detta kan vara riskabelt, för nu räknar du inte bara med företag, utan du räknar med att individer ska betala tillbaka dig med ränta. Detta borde förmodligen inte vara det första sättet du investerar, men det är ett bra alternativ när du har en gedigen portfölj.

Sammanfattning

Det finns mängder av sätt att investera pengar. Det svåra är att veta var man ska börja. Idag finns det så mycket tjänster som kan hjälpa vem som helst att börja. Ett av de säkraste sätten att börja investera på är att köpa andelar i olika typer av fonder. Det är även de mer passiva alternativen där du inte behöver kunna så mycket när du börjar. Istället får du en möjlighet att lära dig allt eftersom.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply