Så här blir du rik

Inte alla har turen att komma från en rik familj. Du behöver dock inte vara en kändis eller ha ett fondsparande från dagen du föddes för att bli rik. Åsikter varierar lite när det kommer till vad det egentligen är att anses att vara rik. Men att vara rik handlar inte enbart om hur mycket pengar du samlar, utan även om ditt nettovärde.

Nettovärdet är värdet av alla dina tillgångar minus dina skulder. När du har räknat ut ditt nuvarande nettovärde kan du ta reda på vad det är du behöver göra för att bli rik. Genom att göra en plan och följa specifika steg kan man bli rik utan att ha så mycket från början.

 • Ändra ditt tankesätt när det kommer till pengar 
 • Skapa en ekonomisk plan
 • Gör en budget
 • Lev under dina medel
 • Öka din nuvarande inkomst
 • Skapa flera inkomstkällor
 • Investera dina pengar

Ändra ditt tankesätt när det kommer till pengar

Hur du tänker påverkar mycket, speciellt när det kommer till ditt pengatänkande. Om du har en dålig inställning kommer du att fortsätta att ta dåliga ekonomiska beslut och leva från lön till lön. Du kan byta från ett dåligt tankesätt till ett “rikt tankesätt” genom att utveckla nya vanor.

Skapa en ekonomisk plan

Det största steget på hur man blir rik från ingenting är att skapa en ekonomisk plan. Om du misslyckas med att förbereda dig, kan du förbereda dig på att misslyckas. För att skapa en bra plan bör du göra följande:

Sätt upp ekonomiska mål

För att komma igång med att skapa din ekonomiska plan vill du fastställa dina mål. Det är bäst att sätta upp kortsiktiga och långsiktiga mål. Genom att dela upp de långsiktiga målen i mindre steg blir det lättare att uppnå det.

Betala av skulder

Skulder är dyra. Personliga lån, kreditkortsskulder och studielån kan samla tiotusentals kronor i räntor. Hemligheten om hur man blir rik är att först bli skuldfri. Ett senare steg är att byta ut de räntor som du betalar till räntor som betalas till dig. 

Börja spara pengar

Spara pengar är ett viktigt steg för att bli rik. Du behöver inte tjäna massor för att spara. Det viktigaste är att börja göra det och få det till en vana. Ditt bankkonto kommer växa snabbare än du tror.

Gör en budget

Att göra en budget är viktigt när det kommer till att bli rik. När du gör en budget vill du hitta en budgetmodell som fungerar bäst för dig så att du kan hålla fast vid den. 

Lev under dina medel

Ett sätt att bli rik är att leva under sina medel. Genom att leva under dina medel kommer du både spendera mindre pengar och spara mer. Det skapar en ekonomisk livsstil som kommer hjälpa dig att bygga och uppnå rikedom. Tänk på följande för att leva under dina medel:

Dra ner på dina utgifter

Att lära dig att begränsa dina utgifter hjälper dig att leva under dina medel. Om du drar ner på att äta ute, dyra varor och kläder och impulsköp, kan du spara mycket pengar.

Lev sparsamt

Genom att leva sparsamt kan du nå ekonomisk frihet snabbt. Att vara sparsam betyder att vara avsiktlig med dina utgifter. Om du prioriterar dina utgifter kan du ofta hitta sätt att dra ner på dem. Många har exempelvis prenumerationer de inte behöver. Löpande räkningar som kan förhandlas om. Saker som bara står och samlar damm som kunde sälja etc.

Öka din nuvarande inkomst

Att hitta sätt för att öka din inkomst är ett stort steg för din ekonomiska resa. Ett exempel kan vara genom att be om en löneförhöjning på ditt nuvarande jobb. Om du är en bra anställd kan de vara villiga att öka din lön för att hindra dig från att leta efter ett annat jobb.

Om det är så att de skulle vägra gå med på en löneförhöjning trots att du uppfyller kriterierna för en. Då kan det vara läge att leta efter ett nytt arbete eller ett extrajobb.

Skapa fler inkomstkällor

Den genomsnittliga miljonären har sju inkomstkällor! Genom att diversifiera din inkomst växer dina rikedomar snabbare och skapar ekonomisk säkerhet. Om du exempelvis har ett extrajobb utöver ditt jobb, har du två inkomstkällor och är inte beroende av varken det ena eller det andra. Om du skulle förlora ditt jobb skulle du fortfarande ha kvar en del av din inkomst. Inkomstkällor består av ditt jobb, extrajobb, utdelning, ränta från sparkonton, hyresfastigheter etc.

Investera dina pengar

Att vara sparsam är viktigt, men det är bara ena sidan av myntet. Att dra ner på en dyr cappuccino-vana kommer inte göra någon rik. Det finns en gräns för hur mycket vi kan spara. Men, det finns ingen gräns för hur mycket vi kan tjäna. 

En stor faktor för att bli rik från ingenting är att investera dina pengar. Även om du inte har mycket pengar. Ju snabbare du börjar investera desto snabbare kan du bli rik.

Det är okej om du bara har lite pengar för att komma igång. Idag är det helt gratis att köpa aktier genom de flesta stora mäklare. Och du kan vanligtvis öppna ett konto med 1 000 – 2 000 kronor. Om du precis börjat investera, bör du först köpa en indexfond som äger många aktier. På det sättet kommer du att äga en liten bråkdel av hundratals företag.

På samma sätt som när du skapar flera inkomstkällor vill du så småningom också diversifiera dina investeringar. På det här sättet tar du in intäkter från olika håll. 

Så här blir du rik sammanfattning

Bara för att du kanske har levt från lön till lön under större delen av ditt liv betyder det inte att det måste vara så. Du kan uppnå alla ekonomiska mål du har genom att ta hand om din ekonomi och börja nu. Att lära sig att bli rik kan hjälpa dig att erövra din dröm om att vara rik.

Kom ihåg stegen. Så här blir du rik:

 • Ändra ditt tankesätt när det kommer till pengar 
 • Skapa en ekonomisk plan
 • Gör en budget
 • Lev under dina medel
 • Öka din nuvarande inkomst
 • Skapa flera inkomstkällor
 • Investera dina pengar

Genom att genomföra dessa steg kan du ställa in dig för att ha en rik, ekonomiskt framgångsrik framtid!

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply