Bästa aktierna 2022 – Aktietips för nybörjare

Att investera på aktiemarknaden kan vara utmanande. När du väl lärt dig kan det vara mycket givande och inte alls så svårt som du kanske tror. Det finns några grundläggande “regler” du bör följa för att minimera risken vid aktiehandel. I den här artikeln kommer vi gå igenom grundläggande information om aktiehandel. Dessutom kommer du få några aktietips för aktier och fonder för nybörjare.

Lär dig skillnaden mellan att investera i aktier och fonder

 • Aktier är en ägarandel i ett bolag.
 • Fonder består av olika underliggande värdepapper.
 • Aktiefonder är fonder som består av olika aktier 
 • Indexfonder är fonder som spårar ett börsindex

Ett av de största börsindexen – SP500, även kallat Standard & Poor’s 500, består av över 500 av de största börsnoterade aktiebolagen i USA. När du investerar i en fond äger du alltså små delar i varje av dessa företag. Du kan sätta ihop flera fonder för att bygga en diversifierad portfölj. 

Om du är ute efter ett specifikt företag kan du köpa en enstaka eller några få aktier i det. Det är möjligt att bygga en diversifierad portfölj av många enskilda aktier. Men då krävs det en betydande investering.

Fördelen med aktiefonder är att de i sig är diversifierade. Vilket minskar din risk. För de allra flesta investerare – särskilt de som pensionssparar – är en portfölj som huvudsakligen består av fonder det säkraste valet.

Fonder kommer sannolikt inte att stiga på det sätt som vissa enskilda aktier kan. Fördelen av enskilda aktier är att ett klokt val kan löna sig väldigt bra. Men oddsen för att enskilda aktier kommer att göra dig rik är väldigt liten.

Bästa aktierna 2022

NamnSenaste kurs1 år %
Ratos A76,80226,81
Kindred Group137,90183,74
Evolution Gaming Group1432,00170,09
Medicover B235,00150
Intrum293,10128,63
Ratos B51,10127,92
Sinch1324,00121,4
Arion Banki SDB8,60117,87
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B34,50115,49
Bure Equity372,60114,14
BHG Group148,70110,33
Sagax B233,00108,78
Veoneer SDB192,70103,92
Lundin Mining Corporation91,00103,03
Nobia77,00102,1
Avanza Bank Holding273,40101,77
Sagax A233,00100,86
Husqvarna B122,3094,13
JM328,8093,41
SSAB A43,3292,88

Ställ in en budget för din aktieinvestering

Nya investerare har ofta två frågor när det kommer till detta steg:

Hur mycket pengar behöver jag för att börja investera i aktier?

Hur mycket pengar du behöver för att köpa en enskild aktie beror på hur dyra aktierna är. Priset kan variera väldigt stort. Om du vill ha fonder och har en liten budget kan en börshandlad fond (ETF) vara din bästa insats. Fonder har ofta ett minimum av 10 000 kronor eller mer. Men ETF:er handlas som en aktie. Det innebär att du köper dem till en aktiekurs – i vissa fall mindre än 1000 kronor.

Hur mycket pengar ska jag investera i aktier?

Om du investerar genom fonder kan du till stor del ha din portfölj i aktiefonder. Särskilt om du har en lång tidshorisont. En 30-årig pensionsinvestering kan ha 80% av sin portfölj i aktiefonder. Resten i obligationsfonder. Enskilda aktier är en annan historia. En allmän tumregel är att hålla dessa till en liten del av din investeringsportfölj.

Fokusera på det långsiktiga

Aktieinvestering är fyllt med invecklade strategier. Några av de mest framgångsrika investerarna har tjänat mer på att hålla fast vid aktiemarknadens grunder. Det betyder i allmänhet att använda fonder för huvuddelen av din portfölj och enbart välja enskilda aktier om du tror på företagets potential för långsiktig tillväxt.

Det bästa du kan göra när du börjar investera i aktier eller fonder kan vara det svåraste: Titta inte på dem. 

Om du inte försöker slå oddsen och lyckas med daytrading, är det bra att undvika att tvångsmässigt kontrollera hur dina aktier går.

Hantera din aktieportfölj

Även du inte ska bry dig om de dagliga fluktuationerna, kommer det naturligtvis att finnas tillfällen när du måste se över dina aktier eller eller fonder.

Om du närmar dig pensionen kanske du vill flytta några av dina aktieinvesteringar till ränteplaceringar. Om din portfölj är för tungt viktad i en sektor eller bransch, överväg att köpa aktier eller fonder i en annan sektor för att skapa mer diversifiering. Slutligen, var också uppmärksam på geografisk diversifiering. Du kan köpa internationella aktiefonder för att få denna exponering.

Aktieskola för nybörjare – Så gör du för att komma igång

Läs på om aktien du är intresserad av

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du handlar med aktier är att du läser på. Oavsett vilken typ av aktie eller fond du vill handla med. Vissa plattformar erbjuder ekonomiska kalendrar, indikatorer och kartläggning som hjälpmedel. Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna och trenderna innan du fattar några handelsbeslut. Marknadssentimentet kan förändras snabbt, att kunna agera på detta skifte kräver kunskap och intuition. Dessa färdigheter kan utvecklas genom att hålla sig uppdaterad om aktuella händelser och förstå hur de påverkar marknaderna.

Utnyttja olika ordertyper

Det finns olika typer av handelsorder som kan placeras vid handel. Marknadsorder, framtida order (väntande order) och stopporder. Du kan också begära att köpa en aktie när den når ett visst pris. Detta kallas framtida order (väntande order).

 • Marknadsorder: handeln utförs till det aktuella marknadspriset.
 • Framtida order (väntande order): handeln utförs när aktien nått ett visst pris.
 • Stopporder (nära förlust): Handeln stängs när aktien nått ett visst undre värde.
 • Gränsstopp (nära vinst): Handeln stängs när aktien nått ett visst övre värde.

Det finns ingen garanti för att en aktie med “nära förlust” kommer att säljas till den exakta angivna prisnivån på grund av glidning.

Timing är nyckeln

Att förstå vikten av timing är en nyckelfaktor för att bli en framgångsrik trader. Traders bör ta sig tid att förstå grunderna för den aktie de vill handla. Samt förstå varför marknaderna rör sig som de gör och vad som utlöser rörelserna. Tidpunkten för när du ska köpa och när du ska sälja beror på flera faktorer. Till exempel din allmänna handelsstrategi, din riskbelöningsgrad, din tolerans mot risk. Samt aktiens volatilitet och eventuella nya utvecklingar i det aktuella aktien.

Fortsätt lära dig och utveckla dina tradingkunskaper

Traders bör utnyttja de resurser som finns allmänt tillgängliga innan de börjar handla med aktier. Du kan också fortsätta din utveckling inom handel genom att använda de utbildningsresurser som erbjuds. Det är rekommenderat att fortsätta att använda alla tillgängliga resurser, oavsett hur länge du har handlat.

Börja smått

Det är viktigt att ta dig tid att börja långsamt. Flera aktieplattformar erbjuder gratis demo-konton för att testa dina strategier. Dessutom får du erfarenhet av att använda plattformen och kan vänta med att handla med riktiga pengar tills du är bekväm. När du känner dig redo att börja handla med riktiga pengar ska du inte ta stora risker. Detta hjälper dig att fastställa dina handelsstrategier utan att riskera ditt kapital.

Aktier för nybörjare – Att bilda en tradingstrategier

Att följa en tradingstrategier ökar sannolikheten för att uppnå gå i vinst. Här är några tips att ta hänsyn till när du skapar en strategi för aktiehandel:

 1. Se till att du är bekant med den handelsplattform du använder. Lär dig alla funktioner och riskhanteringsverktyg som den erbjuder. Utnyttja ett gratis demo-konto för att bli bekväm med plattformen utan att riskera ditt kapital.
 2. Bestäm vilka aktier du ska handla. Förstå hur de fungerar och håll koll på nyheter eller händelser relaterade till dem.
 3. Tänk på allmänna handelsstrategier som daytrading, swingtrading, positionshandel och social handel och bestäm vilken som fungerar bäst för dig.
 4. Ställ in prisvarningar för dina favoritaktier så att du inte missar dina planerade ingångspunkter.
 5. Definiera dina utgångspunkter och ange stopporder för att begränsa din risk.
 6. Använd indikatorer och ritverktyg för att hjälpa dig identifiera och analysera trender. 
 7. Testa din strategi och justera därefter.

Att veta när, vad och hur man handlar ökar dina chanser att få en lönsam handel. Du måste också komma ihåg att handel kan vara riskabelt. Det är alltid bäst att bygga en strategi baserad på kunskap, testa den och hålla fast vid den.

Olika strategier för aktiehandel

Strategier viktiga för att öka dina chanser till vinst och ett sätt att potentiellt minska din risk. En bra strategi tar hänsyn till det aktie du planerar att handla med, marknadsförhållandena och all relevant information om företaget och branschen. Dessutom bör du i din strategi bestämma hur stor risk du är villig att ta, samt förstå dina personliga behov och preferenser. Strategier bör utformas noggrant och testas för att försöka minimera risken för att förlora pengar.

Strategierna du skapar måste baseras på dina egna preferenser, ditt tillgängliga riskkapital, risktolerans och tid du kan ägna åt handel.

Daytrading

Daytrading innebär att man köper och säljer en position samma handelsdag. Strategin är beroende av kortsiktiga marknadsrörelser. Den kräver alltså fördjupad kunskap om aktien och den allmänna marknad den tillhör. Day traders måste förutsäga aktiens prisrörelser baserat på nyheter, intäktsrapporter, PR-katastrofer etc. 

I grund och botten kan varje händelse i ett visst företag orsaka volatilitet, och day traders strävar efter att dra nytta av det. Dessutom kräver dagshandel kunskap om de allmänna marknaderna och vad som får dem att röra sig, samt en god förståelse för de allmänna känslorna som driver marknaden. Day trading fokuserar på snabba rörelser är det avgörande att vara ständigt tillgänglig för att agera snabbt. Day trading är med andra ord inget för nybörjare.

Positionshandel

Positionshandel baseras på att identifiera trender för att dra nytta av de förändrade riktningarna på marknaden. Handeln koncentrerar sig på övergripande prisrörelser. Traders går vanligtvis in i en handel när trenden är avvecklad och lämnar när trenden ändras. Detta kan innebära att du innehar en befattning i ett par dagar eller några månader. 

Positionstraders placerar vanligtvis färre och större affärer och letar efter betydande vinster över längre perioder. Denna typ av handel kräver inte fullständig övervakning, men det är viktigt att hålla koll på vad som händer med relevanta aktier.

Swingtrading

Swingtrading är en strategi där du håller aktierna under en relativt kort tidsperiod tills det finns prisförändringar. Den använder tekniska analysverktyg, såsom diagram och indikatorer för att identifiera mönster och trender. Genom att identifiera prissvängningarna kan du veta när du ska gå in och avsluta dina affärer. På så sätt fångar du och rider vågen innan den kraschar.

När du väljer swinghandel som din strategi är det bäst att välja aktier med hög handelsvolym, eftersom de är mer benägna att ha kurssvängningar. Swing-handel syftar vanligtvis till mindre vinstmarginaler per handel, vilket kan ge upp till större summor.

Ange och avsluta affärer

Att välja när man ska gå in och när man ska lämna en handel är viktiga delar i vilken handelsstrategi som helst och kommer att spela en viktig roll för att påverka resultatet av handeln. Prisskillnaden från när du går in i handeln och när du lämnar kommer att vara din vinst/förlust.

Gå in i en handel

För att veta när man ska börja handla är det viktigt att analysera marknaden och förstå vad som rör de olika aktierna på kort och lång sikt. Denna kunskap hjälper dig att identifiera de mest lämpliga aktierna för dig att handla och strategin att bygga runt dem.

Avsluta en handel

Du kan avsluta en handel med vinster eller förluster. Medan varje investerares mål alltid är att tjäna pengar, kommer inte alla affärer att vara lönsamma. Du måste veta när det är bäst att ta dina vinster, när du ska låta dem springa för att försöka vinna mer och när det är bäst att förverkliga dina förluster.

Andra saker att tänka på

Positionsstorlekar

Storleken på dina positioner avser antalet enheter som du köper eller säljer i en viss handel. Ju större position, desto fler medel investeras i den och desto högre är risken. Som en privatinvesterare är ett viktigt tips att inte riskera mer än 2% av ditt investeringskapital i en enda position. För att bestämma den optimala positionsstorleken måste du också veta hur mycket pengar du är villig att riskera i varje handel. Du kan sedan beräkna därefter med hänsyn till det kapital du har tillgängligt för handel och priset på de aktier du är intresserad av.

Riskhantering

Först måste du överväga din ekonomi och bestämma hur mycket kapital du vill investera. Använda aldrig mer pengar än vad du har råd att förlora. Du måste också veta hur mycket du är villig att riskera med varje handel och planera därefter.

Sammanfattning

Som trader är det viktigt att träna innan du riskerar dina pengar. Om du handlar i demo-läge, aktier för nybörjare, kan du vänja dig vid den handelsplattform du väljer, förstå handeln och testa dina strategier. Det bästa köpa aktier tips för nybörjare är att du börjar när du tränar först. Först när du känner dig bekväm med alla aspekter av handel bör du börja riskera ditt kapital.

Att ha en gedigen, testad handelsstrategi som passar dina behov är grunden för riskhantering i handeln, eftersom den låter dig maximera potentiella vinster och kan begränsa risker.

Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply