Bästa fonderna för nybörjare 2022

Nya investerare har det bättre än någonsin. Tidigare var man tvungen att spara mycket för att kunna börja investera. Fonder betydde vanligtvis stora minimiköp och höga avgifter. Numera ser det annorlunda ut. Börshandlade fonder, så kallade aktiefonder, kan nu köpas till samma pris som aktier. Många aktiefonder har låga (eller inga) minimikrav på investeringar. Det största hindret idag när det kommer till att spara i fonder är att bestämma vilka man ska investera i.

I den här artikeln går vi igenom hur man investerar i fonder. Vi kommer även lista några av de fonder som sticker ut just nu. Du kommer märka att många av dessa fonder för nybörjare lutar mot aktiefonder. Vanliga fonder är ofta defensiva och yngre investerare har ofta tid att rida genom börsens upp- och nedgångar. 

Kom ihåg att volatilitet är naturligt när du investerar i aktier. Dina investeringar kommer gå ner vissa dagar. Men historiskt sett har börsen gått upp på sikt, och det bör den fortsätta göra. Här följer våra för tillfället bästa fondtips för dig som ska börja spara i fonder.

Vanguard Total World Stock ETF (VT)

 • Förvaltat kapital: 13,8 miljarder USD 
 • Direktavkastning: 2,2% 
 • Kostnader: 0.08% 

Om du bara skulle välja en fond för att starta din portfölj med är Vanguard Total World Stock ETF svår att slå. Denna börshandlade fond ger exakt vad namnet antyder: exponering mot den globala aktiemarknaden. Detta inkluderar USA; utvecklade utländska marknader som Storbritannien och Japan; tillväxtmarknader, som omfattar länder som fortfarande är utvecklingsländer som exempelvis Indien och Kina. 

Vanguard Total World Stock ETF gör också ett bra jobb med att reproducera världsmarknaden. USA står för cirka 55% av den globala aktiemarknaden och VT:s portfölj är för närvarande 57% USA-baserad. Japan (7,5 %) och Kina (4,6 %) utgör de näst största portionerna. Totalt får du exponering mot nästan 8 700 aktier från mer än 40 länder. 

Fonden är viktad efter marknadsstorlek. Så några aktier – som Microsoft (MSFT) och Apple (AAPL), var och en på 3% av tillgångarna – väger tyngre. Men för det mesta får du fortfarande utmärkt diversifiering, både i antal och geografi. Det och dess låga avgift gör VT till en av de bästa fonderna för nybörjare. 

Fonder utan avgifter

“Du får vad du betalar för” är ett ordspråk som inte gäller för investeringar. Att betala mer för en investering gör den inte bättre – i själva verket kan ofta det motsatta vara sant. Oavsett om det är att betala för en överprisad aktie eller höga fondavgifter. Faktum är att ju längre du har en fond, desto mer av din potentiella tillväxt kommer konsumeras av höga avgifter. Det gäller framförallt om din plan är att återinvestera vinster.

Lyckligtvis har investeringsavgifterna på fonder aldrig varit lägre.

Avanza Zero 

 • Förvaltade tillgångar: 30,8 miljarder SEK 
 • Direktavkastning: N/V 
 • Avgifter: 0.0% 

Avanza Zero är en passivt förvaltad indexfond som syftar till att spåra SIX30 Return Index. Indexet består av Stockholmsbörsens 30 värdemässigt mest omsatta aktier. Majoriteten av aktierna i denna fond är svenska (92,39%). De största branscherna som fonden omfattar är industri, finans och teknik.

Under det senaste året har fonden gått upp 52,55%, minsta köpbelopp är 1 SEK och det finns inga som helst avgifter för innehav i Avanza Zero. Det är lätt att förstå varför det är en av Sveriges mest populära fonder.

Investera i tillväxtmarknader

Tillväxtmarknader är hem för en större del av världens befolkning och en växande del av den ekonomiska tillväxten. När dessa marknader fortsätter att växa bör det finnas en position, särskilt för yngre människor, i den delen av världen. Därför är det en bra idé att nya investerare lägger en blygsam till måttlig summa pengar på tillväxtmarknadsaktier.

Se det som den riskabla delen av din portfölj eftersom tillväxtmarknader är mer volatila än utvecklade marknader. För att minska risken är det bäst att du diversifierar din tillväxtmarknadsexponering i flera länder. Även om en aktie eller ett land kan vara ganska riskabelt, kan diversifiering över segmentet ge investerare samma höga potential, med en minskning av risken.

iShares MSCI Emerging Markets ETF (IEMG)

 • Förvaltade tillgångar: 53,7 miljarder USD 
 • Direktavkastning: 3,4% 
 • Avgifter: 0.13% 

iShares MSCI Emerging Markets ETF är en av de billigaste portföljerna i kategorin och rankas i Morningstars billigaste kvintil. 

Med nästan 2 500 aktier från ett par dussin länder har iShares MSCI Emerging Markets ETF en av de bredaste och mest diversifierade portföljerna i kategorin. Innehaven inkluderar just nu sådana som Kinas Alibaba (BABA) och Tencent (TCEHY) och Taiwan chipmaker Taiwan Semiconductor (TSM). 

Investera i mindre bolag

Precis som tillväxtmarknader har större utrymme att växa än utvecklade marknader, har småbolagsaktier vanligtvis större tillväxtpotential än storbolag. 

Detta kan göra dem till bra investeringar för långsiktiga investerare som letar efter tillväxt. Men precis som med tillväxtmarknader medför dessa mindre företag större risker. Det är lättare för dem att växa, men på grund av smalare intäktsströmmar och mindre tillgång till kapital är det också lättare för små företag att gå i konkurs. 

Att investera i aktiefonder jämfört med enskilda aktier ger ytterligare fördelar med diversifiering. En investerare kan fånga tillväxtmöjligheter i en sektor samtidigt som risken för att investera i ett enda företag minimeras.

iShares Core S&P Small-Cap ETF (IRJ)

 • Förvaltade tillgångar: 42,2 miljarder USD 
 • Direktavkastning: 1,7% 
 • Avgift: 0.06% 

iShares Core S&P Small-Cap ETF är en av de bästa fonderna i USA:s småbolagsutrymme. Med mer än $ 42 miljarder i tillgångar är det större än den populära iShares Russell 2000 ETF (IWM). 

IJR, som innehar aktier som fordonsåterförsäljaren Lithia Motors (LAD) och vingkedjan Wingstop (WING), har överträffat sitt kategorigenomsnitt under de senaste 15 åren men utan ytterligare volatilitet. 

Investera i teknikfonder

Teknikfokuserade fonder är också bland de bästa fonderna för nybörjare. Framförallt om det är tillväxt du är ute efter. 

Tekniksektorn har klarat sig mycket bättre än större delen av resten av marknaden under ekonomiska kriser. Till stor del på grund av att tekniken ger så många lösningar på de problem vi för närvarande har.

En teknikfond eller teknik-aktiefond kan ge exponering mot några av de intressanta tillväxtmöjligheterna på marknaden. Samtidigt ger den mer diversifiering än en position i en enda teknik-aktie. Med det sagt kan tekniksektorn fortfarande ha mer volatilitet än en portfölj som är helt diversifierad över olika sektorer och över både aktier och fonder.

Med andra ord, om du investerar i en teknikfond, se till att det är en mindre del av din portfölj. Var medveten om att det kan vara en ojämn resa jämfört med några av de mer blandade fonderna. 

Fidelity MSCI Information Tech ETF (FTEC)

 • Förvaltade tillgångar: 4,2 miljarder USD 
 • Direktavkastning: 1,0% 
 • Kostnader: 0.08% 

När det gäller Fidelity MSCI Information Tech ETF självt sticker det ut av några skäl. För det första ger det exponering mot stora, medelstora och småbolagsaktier, medan många populära teknikfonder är mer fokuserade på endast storbolagsaktier. Men återigen styr större aktier – inklusive Apple, Visa (V) och Adobe (ADBE) – som innehar nästan 60% av fondens tillgångar. En avgift på bara 0.084% gör FTEC till en av de billigaste tekniskaktiefonderna. 

Fonder med utdelningar

Det finns två sätt att få betalt som aktieinvesterare: 

 1. Via kapitaluppskrivning av dina aktier (priserna går upp).
 2. Via utdelningar, vilket är kontantbetalningar som vissa företag periodvis gör till aktieägarna. 

Utdelningar tilltalar investerare eftersom även om en akties kurs kan vara föremål för marknadens nycker, är utdelningar – särskilt på amerikanska aktier – ganska konsekventa. Ekonomiska kriser kan leda till utdelningssänkningar och till och med avstängningar. Men till stor del håller utdelningar dig betald, även om aktiekursen själv inte samarbetar. 

Medan du kan bygga din egen utdelningsportfölj med enskilda aktier, kommer användningen av aktiefonder bättre att skydda din investering. 

Schwab US Dividend Equity ETF (SCHD)

 • Förvaltade tillgångar: 11,7 miljarder USD 
 • Direktavkastning: 3,5% 
 • Kostnader: 0.06% 

Schwab U.S. Dividend Equity ETF, spårar ett index på cirka 100 utdelningsbetalande amerikanska aktier. Inklusive United Parcel Service (UPS), Pfizer (PFE) och PepsiCo (PEP).

Dessa aktier måste ha betalat utdelning i minst 10 år i rad. Dessutom måste de vara bland de ledande företagen i mätvärden som avkastning på eget kapital, kassaflöde i förhållande till den totala skulden och femårig utdelningstillväxt. Genom att lägga till dessa kvalitetskrav kan SCHD:s portfölj inte bli för riskabel. Många fonder som söker hög direktavkastning kan bli riskabla. Detta, i kombination med en låg avgift på 0,06%, gör SCHD till en av de bästa när det gäller fonder för nybörjare som vill ha utdelningar. 

Köpa fonder för nybörjare – Ordlista

 • Aktiefond – 85% av värdepapperna är aktier.
 • Blandfond – En blandning av aktier och räntebärande värdepapper.
 • Diversifiering – En variation när det kommer till typ av värdepapper och/eller geografisk spridning.
 • Fondandel – Hur stor del av fonden man äger som investerare.
 • Fondförmögenhet – Totala värdet minus skulder.
 • Förvaltningsavgift –  Avgift fondförvaltaren tar ut
 • Hedgefond – En specialfond som har friare placeringsregler.
 • Indexfond – Fond som följer ett allmänt index. 
 • Jämförelseindex – Används för att jämföra en specifik fond med allmän utveckling av marknaden som fonden investerar i.
 • Räntefond – En fond bestående av räntebärande papper.
 • Värdepapper – Aktier, fondandelar, obligationer etc.
Default image
Axel Gustavsson
Articles: 12

Leave a Reply